Proleće je simbol buđenja i iako postoji taj prolećni umor, optimizam koji proleće nosi je izvestan. Leptirići kao vesnici proleća asocijacija su za zaljubljenost i polet.

Proleću prethodi februar koji je tačno na sredini svoje vladavine odlučio da napravi uvod buđenju davajući ljubavi poseban značaj.

Prema Pravoslavnoj crkvi 14. februar je dan svetog Trifuna, zaštitnika vione loze i vinogradarstva te ga najviše i slave vinogradari i gastrioničari. Običaj je da se na dan svetog Trifuna odlazi u vinograd, gde se obrezuje po koja loza i zaliva vinom po koji čokot , verujući da će se tako vinogradu povratiti snaga posle dugog zimskog sna, pa će loza moći da buja u proleće.

Prema Katoličkoj crkvi 14. februar je dan svetog Valentina koji je prema verovanju postao svetac jer je razlog njegovog  pogubljenja bio taj što je venčavao vojnike, a tadašnji rimski car Klaudije II to je strogo zabranio smatrajući da su oženjeni muškarci loši vojnici. Na dan pogibije, dok je odlazio da mu odrube glavu, Valentin je poslao slepoj tamničarevoj kćerci pismo sa žutim šafranom u znak zahvalnosti za ukazanu pažnju. U potpisu je stajalo „od tvog Valentina“. Od 15. veka ovaj dan obeležavaju zaljubljeni, koji svoju ljubav iskazuju cvećem, slatkišima, crvenim srcolikim poklonima, figurama u obliku Kupidona (starorimskog boga strasne ljubavi) i ostalim sitnicama koje asociraju na ljubav.

Mnogi se pitaju da li nam je uopšte potreban poseban dan u godini kako bismo mi tada, više nego ikada, isticali svoju ljubav?

A zašto da ne? Imamo i posebne dane za prijatelje, za kartanje, za fudbal, za izlaske, zatim, dani za ulepšavanje, za kozmetičara, frizera, dani za platu, za štednju i šoping i tako dalje. Pa zašto onda ne bismo imali i dan za veličanje ljubavi? Uopšte nije loše kada te neko podseti koliko mu značiš, pa neka to bude i na određeni datum u godini. Možda nema preteranog iznenađenja ali je stepen prijatnosti isti.

Kao što je februar uvod u proleće, tako će i mnogi reći da je zaljubljenost uvod u ljubav. A da li je zaista tako?

Šta je ljubav a šta zaljubljenost? Ljubav je emotivna vezanost a zaljubljenost je idelizovana predstava o trenutnom odnosu. Zaljubljenost može ali i ne mora da prethodi ljubavi.

Zaljubljenost je prvi korak ka razočaranju. Jer razočarati znači skinuti čari. A kako je zaljubljenost stanje idealizacije, kako smo očarani nekom osobom taj sledeći korak, korak razočaranja je neminovan. Idealizacija je naša savršena predstava o nečemu ili nekome. A nešto što smatramo savršenim ne uključuje mogućnost mana. Zaljubljenost traje sve dok traje i idealizacija, nakon čega nastupa period razočaranja. Tada uviđamo da nije sve baš onako kako smo zamislili, obično prebacujući odgovornost na onoga čija je uloga ideala odjednom nestala. Produkti razočaranja su uglavnom konflikti i razlaz.

To svakako ne znači da se ne treba zaljubljivati. Zašto ne bismo pustili to dete u nama da ponekada mašta i idealizuje. Ono što je jako važno, jeste da znamo da napravimo razliku između ljubavi i zaljubljenosti. Ljubav je emotivna veza na više nivoa, dublja je, intenzivnija, čvršća i najbliže određena bezuslovnom prihvatanju. Ljubav je odnos koji se gradi, on se ne dešava. To znači da partnerski odnos, isto kao i poslovni i prijateljski i bilo koji drugi mora da prođe kroz period adaptacije. Period adaptacije nema određeni rok, on zavisi od oba partnera i uslovljen je mnogim činiocima.

Sama činjenica da zaljubljenost nije prvi korak ka ljubavi na neke ljude deluje vrlo deprimirajuće. Međutim, zaljubljenost će zadovoljiti samo ono dete u nama i njen efekat je kratkoročan, dok je ljubav daleko kvalitetnija i pruža zadovoljstvo na svakom nivou od deteta do odraslog.

Tako da šta god da odlučite da vam je u ovom periodu potrebno, bila to ljubav ili zaljubljenost, važno je samo da znate kuda vas to vodi.

I svakako proslavite ljubav 14. februara. Ako nemate osobu sa kojom da podelite vaše emocije uvek aktuelna ljubav je ona prema sebi. Dok je vino večiti afrodizijak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *