Da li Vam se često dešava da probleme drugih ljudi shvatate kao svoju odgovornost, trudite se da pomognete čak i onda kada se to od vas ne očekuje i ulažete velike napore kako biste drugome obezbedili sreću i blagostanje. Ukoliko Vam se ovo dešava, radi se o tome da ste u životu birali ulogu Spasioca koja sama po sebi označava preteranu spremnost da se pomogne drugome čak i u situacijama kada to u stvari i ne želite da radite ili preuzimate odgovornost druge osobe na sebe. Motivi za ovakvo ponašanje mogu biti veoma različiti. Najčešće osoba to radi jer ne zna kako da odbije drugog i kaže ne, dok sa druge strane strahuje od osude ili toga da će je drugi okarakterisati kao lošu i nedovoljno dobrog prijatelja, roditelja, kolegu…. Ulogu Spasioca najčešće preuzimaju osobe koje u svom doživljaju sebe imaju etiketu  „ja sam fin,  nikada se ne zameram i uvek sam na raspolaganju …“. Na ovaj način osoba održava pozitivnu sliku o sebi u vlastitim očima, ona je ok sve dok pomaže drugome, s tim da često dolazi do toga da ona na taj način drugome otpisuje odgovornost, radi više nego što se od nje očekuje i tako dugoročno gledano sebe dovodi do problema u međuljudskim odnosima jer svaki put kada pomognemo drugome ko i sam može da reši problem, mi u stvari tu osobu smatramo bespomoćnom ili nesposobnom.  Sa ovakvim stavom postoji mogućnost da će osoba sebi stvoriti probleme jer onaj koji spašava smatra i da polaže izvesna prava na ponašanje spašenog, pa tako ukoliko on ne ispuni Spasiočeva očekivanja, on će početi da ga proganja i optužuje. Da svako pružanje pomoći drugome nije puko Spašavanje može se videti po tome što osoba drugome pruža pomoć onda kada je drugi objektivno nemoćan sam da ga reši. U takvoj situaciji osoba je odlučila da pomogne drugome i ona nema problem sa vlastitom vrednošću jer je ne posmatra u odnosu na to da li je korisna drugome. Ona zna ko je i koliko vredi čak i kada ne pomaže drugome.

Pored Spasilačke uloge, uloga Progonioca je često prisutna u komunikaciji. Kao i Spasilac, i Progonilac na sebe preuzima više prava nego što je to uobičajeno. Za razliku od Spasioca, Progonilac je sklon da otvoreno kritikuje osobu, da manipuliše i iskorišćava drugog kako bi postigao vlastiti cilj. Ova osoba je često mrzovoljna, besna na druge koji ne ispunjavaju njena očekivanja. Kao posledica toga oni često ismevaju druge, morališu i drže predavanja o tome šta je ispravno uraditi. Mogu biti veoma agresivni u svojim postupcima kada drugi nije postupio onako kako su oni očekivali. Kontrola drugih i borba za moć su ono što rukovodi njihovim ponašanjem.

Kako bi obe gorepomenute uloge bilo moguće realizovati, u životu mora da postoje i osobe koje zauzimaju poziciju Žrtve i drugima daju dozvolu da se ponašaju iz nadređene pozicije. Na taj način one dopuštaju drugima da ih spašavaju i tako rukovode njihovim životom pod plaštom zablude da u stvari oni vode računa o njima. Žrtva u ovoj poziciji se oseća ok jer ona zaista i smatra da sama nije sposobna da zadovolji svoje potrebe, ali posle izvesnog vremena može se osetiti poniženo i razviti još negativniji odnos prema sebi.

Kako biste izbegli bilo koju od navedenih uloga, važno je biti svestan svojih odraslih prava i odgovornosti, znati da kako god da se stvari odvijaju uvek postoji mogućnost za zadovoljenje svojih potreba. Dugoročno gledano ovo daje najbolje rezultate jer predstavlja direktan doprinos mentalnom zdravlju i blagostaanju osobe. Kada znamo ko smo i koliko možemo, čak i naizgled nerešivi problemi mogu biti pozitivnog ishoda.

One Comment

  1. Veoma česti modeli po kojima su izgrađeni međuljudski odnosi. Hvala na ovom tekstu, na osvešćivanju ponašanja i doživljaja sebe i drugih koji nas direktno vode u nezdrave odnose, i na savetu na čemu da radimo da bismo izašli iz tog filma.

    Ana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *