Kao što smo već rekli emocionalno vezivanje predstavlja sastavni deo ljdskog ponašanja tokom celog njegovog života. Amir Levin i Rejčel Heler emocionalno vezivanje odraslih osoba veoma jasno su objasnili u knjizi Veze – ljubav kao emocionalno vezivanje, kroz tri stila – preokupirani stil, izbegavajući stil i stigurni stil emocionalnog vezivanja.
Sistem emocionalnog vezivanja je mehanizam u našem mozgu odgovoran za otkrivanje sigurnosti i dostupnosti naših figura vezivanja. Osobe sa preokupiranim stilom emocionalnog vezivanja poseduju izražajniju sposobnost uočavanja ugroženosti odnosa. Za razliku od druga dva stila oni uočavaju sitnice i reaguju na njih. Nagoveštajem da nešto nije u redu, aktivira se sistem emocionalnog vezivanja, osoba postaje uznemirena i ne može da se smiri sve dok ne dobije jasnu potvrdu od partnera da je veza zaista sigurna. Ove osobe lakše i jasnije uočavaju emocionalne promene kod drugih ljudi, osetljiviji su, međutim, skloni su da ta stanja pogrešno protumače jer često donose ishitrene zaključke.
Ukoliko posedujete veliki kapacitet za intimnost i volite da budete bliski sa parterom, međutim, često strahujete da vaš partner ne želi da vam se približi onoliko koliko bi to vama odgovaralo ili da će vas ostaviti, verovatno pripadate preokupiranom stilu emocionalnog vezivanja. Osobe sa preokupiranim stilom emocionalnog vezivanja su veoma osetljive čak i na male promene u raspoloženju i postupcima kod partnera, i mada uglavnom signale tumače tačno, ponašanje doživljavaju suviše lično. Zbog toga neretko doživljavaju veoma negativne emocije u vezi, lako se uznemire pa često nešto urade i kažu zbog čega posle osećaju krivicu. Međutim, ukoliko osobe sa ovim stilom vezivanja dobiju podršku partnera, ukoliko on odgovori na osnovne potrebe za toplinom i sigurnošću, preosetljivost može postati prednost a osoba sa preokupiranim stilom emocionalnog vezivanja predusetljiva i privržena.
Osobe sa ovim stilom vezivanja veoma brzo se vezuju i imaju izrazito osetljiv sistem emocionalnog vezivanja koji je hronično aktiviran a toga nisu ni svesne. Onog momenta kada uđu u „opsnu zonu“ a to je zona u kojoj je smanjen stepen sigurnosti, uznemirenost se povećava pa osobe pribegavaju protestnom ponašanju. Protestno ponašanje se manifestuje u vidu neprijateljskog ponašanja, povlačenja, preteranih pokušaja da se ponovo uspostavi kontakt, pretnje napuštanjem, manipulacije, izazivanje osećanja ljubomore kod partnera i slično. Cilj je zadobiti pažnju partnera i izazvati njegovu reakciju. Ova ponašanja mogu naštetiti vezi jer je u pitanju igranje psiholoških igara, od kojih je za ovaj tip vezivanja najkarakterističnija tzv. igra „Šutni me“. Ova igra funkcioniše tako što osoba imajući bazično uverenje kako nije vredna i dostojna ljubavi, pribegava ponašanju koje partneru smeta kako bi dokazala da je on manipuliše i laže da mu je stalo do nje a onog momenta kada dođe do raskida odnosa, tenzija se smanjuje, osoba je svoje uverenje potvrdila i „zna na čemu je“. To je posebno izraženo u najčešćoj kombinaciji parova od kojih je jedan preokupirani a drugi izbegavajući stil emocionalnog vezivanja. Izbegavajući stil šalje nejasne signale, što dodatno podriva nesigurnost preokupiranog stil emocionalnog vezivanja kao i uverenje da osoba njome manipuliše i da nije iskrena.
Takođe, važno je i reći zašto preokupirani stil uvek pre bira izbegavajući a ne sigurni stil. Osoba sa preokupiranim stilom vezivanja izjednačava ljubav sa aktivacijom sistema emocionalnog vezivanja a upravo uzbuđenje tog tipa ne postoji u odnosu sa osobama sigurnog stil vezivanja.
Savet za osobe sa ovim stilom vezivanja koje nemaju emotivne partnere jeste da biraju partnere sa sigurnim stilom emocionalnog vezivanja jer će sa njima imati veće šanse da izgrade skladan odnos i dobiju ono što im je potrebno u odnosu sa partnerom. Ukoliko ste već u odnosu sa partnerom koji ima izbegavajući stil vezivanja, od izuzetnog je značaja efektivna komunikacija. Bitno je razgovarati sa partnerom i otvoreno reći koja su vaša očekivanja od odnosa i šta vam od od njega potrebno. U toj situaciji važno je da i partner pokaže inicijativu, razumevanje i volju da se odnos poboljša, jer u suprotnom ulazite u začarani krug, a zadovoljstva u tom krugu su prilično kratkotrajna.
Razumevanje funkcionisanja samog sistema emocionalnog vezivanja veoma je važno za osobe sa preokupranim stilom vezivanja, jer na taj način povećavaju šansu za srećnu i ispunjavajuću vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *