Poslednji u nizu stil vezivanja o kojem ćemo govoriti je sigurni stil emocionalnog vezivanja. Osobe sa ovim stilom vezivanja razumeju signale koje primaju od partnera i znaju kako na njih da odgovore. Kada su suočeni sa pretnjom u odnosu, njihov emocionalni sistem se ne uznemirava previše kao kod osoba sa preokupiranim stilom vezivanja, niti se blokira kao kod osoba sa izbegavajućim stilom. Važno je naglasiti da kada govorimo o osobama sa sigurnim stilom vezivanja ne govorimo o osobama koje su nužno društvene, vedre, šarmantne i slično. Naprotiv, ima raznih osoba sa ovim stilom vezivanja. Oni mogu biti i šarmantni, društveni, u kvalitetnim odnosima ali mogu biti i introvertni, razvedeni, bez kvalitetnog emotivnog odnosa. Ove osobe odlikuju neke spolja nevidljive osobine, a to je da su programirane da od partnera očekuju naklonost i razumevanje i nisu preterano zabrinute da će njihovu ljubav izgubiti. Jasno izražavaju svoje potrebe i veoma dobro se osećaju u bliskim i intimnim odnosima.

Amir Levin i Rejčej Heler u knjizi Veza – ljubav kao emocionalno vezivanje, naveli su neke od karakteristika sigurnog stila vezivanja: uspešno savlađuju konflikte (nemaju potrebu da kazne ili povrede partnera), mentalno su fleksibilni što znači da ih kritika ne ugrožava, efektivni su sagovornici, u bliskim odnosima su opušteni i nisu opterećeni postavljanjem granica, brzo praštaju (polaze od pretpostavke da partner ima dobre namere), ne igraju igre, skloni su da seks i emocionalnu intimnost posmatraju kao jedno, prema partneru se odnose sa uvažavanjem, veruju u svoju moć da unaprede vezu, osećaju se odgovornim za dobrobit partnera.

Osobe sigurnog stila, takođe, veruju da postoji mnogo potencijalnih partnera otvorenih za bliskost i intimnost koji mogu da odgovore na njihove potrebe. Znaju da zaslužuju da budu voljeni i cenjeni. Ukoliko im osoba šalje signale koji nisu u skladu sa njenim očekivanjima, gube interesovanje za nju.

To ne znači, naravno, da osobe sa ovim stilom emocionalnog vezivanja nemaju probleme u partnerskim odnosima ili da ne ulaze u loše veze. Manja je verovatnoća da će ući u odnos sa partnerom koji im možda ne odgovara. Međutim, dešava se i da se nađu u ovakvim odnosima. To može da se desi ne samo zbog toga ako su neiskusne, već i ako za neprihvatljivo ponašanje partnera imaju previše razuemvanja i tolerancije. Činjenica je da osobe sa ovim stilom vezivanja češće od ostalih stilova praštaju partneru. Mario Mikulincer i Filip Šejver obajšnjavaju to kao složenu kombinaciju kognitivnih i emocionalnih sposobnosti. Sigurne osobe se manje bave onim što je negativno i u stanju su da isključe uznemirujuće emocije bez stvaranja odbrambene distance.

Ako, kao osoba sa sigurnim stilom, kod sebe osetite neke od karakteristika druga dva stila, kao što su uznemirenost, ljubomora, gubljenje poverenja ili počnete da igrate igre, treba to da shvatite kao ozbiljan znak upozorenja da ste sa pogrešnom osobom ili da ste prošli kroz teško iskustvo koje je uzdrmalo vašu sugurnost.

Jako je važno napomenuti da ukoliko je osoba sigurnog stila vezivanja doživela, iz bilo kog razloga, gubitak figure emocionalnog vezivanja, da bude svesna da nisu kriva njena uverenja i da od njih nikako ne treba odustati. Važno je naći način da se zaleči rana i ne gubiti nadu da postoje osobe slične njoj.

U ovim tekstovima dotakli smo se osnovnih karakteristika svakog stila emocionalnog vezivanja, međutim, ukoliko ste zainteresovani da saznate više, topla preporuka je knjiga koja je i bila inspiracija za pisanje ovih tekstova – Veza – ljubav kao emocionalno vezivanje od Amira Levina i Rejčel Heler.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *