Između braće i sestara, pored odnosa ljubavi, postoji i odnos međusobnog upoređivanja, takmičenja i ljubomore, kao nezaobilazni deo njihovog zajedničkog odrastanja. Roditejska briga i način na koji razumeju dete, njegova osećanja, kao i razvojne faze dečijeg odrastanja su bitni za pravilno formiranje detetove ličnosti. Emotivna stabilnost se izgradjuje u porodici i u velikoj meri boji ceo život deteta.

Najstarije dete je jedno vreme bilo jedinac, tako da mu je bilo normalno da bude glavno i u centru pažnje i da sva ljubav bude samo za njega. Kada se rodi mlađe dete, tada starije po pravilu ima doživljaj da gubi roditeljsku ljubav, to jest, da mu je mlađe dete preotelo ljubav roditelja i da će morati da deli ono što je bilo samo njegovo. Ljubomora se javlja kao prirodan sled. Glavni razlog za ovakvo detetovo doživljavanje odnosa jeste taj što nedovoljno razlikuje ljubav od pažnje. Dete ne razmišlja racionalno, nego ga vode emocije. Kada roditelji usmeravaju pažnju na njega, ono se oseća vrednim i voljenim. Kada se poklanja pažnja mlađem detetu, neretko se prvo dete oseća odbačenim i nevoljenim. Ono je obično mišljenja kako se mlađe dete rodilo i oduzelo mu ljubav na koju je imalo ekskluzivno pravo. To ga podstiče na različite akcije kojima pokušava da povrati roditeljsku pažnju, kako bi oni shvatili da je ono još uvek „glavno”.

Kada mlađe dete postane svesno da postoji razlika između njega i starije sestre ili brata, ljubomora se takodje javlja. Uviđanjem da je starije dete sposobnije u nekim stvarima, da su mu roditelji dozvolili nešto što onom, jer je mlađe, još ne dozvoljavaju, pojačava osećaj inferiornosti kod mlađeg deteta u odnosu na starije, samim tim i ljubomore.

Dete pokazuje ljubomoru svojim ponašanjem jer ima uverenje da nije dovoljno dobro ili vredno da bi bilo voljeno. Treba razumeti da dete nema sposobnost uvidjanja razlike u godinama, ono naprosto želi da zna isto što i starije dete da bi se osećalo važnim. Iz takvog odnosa može nastati osećanje niže vrednosti koje osobu može pratiti i u odraslom dobu.

Kada govorimo o srednjem detetu, ono može da ima obe ove vrste dečije ljubomore, dakle i prema mlađem i prema starijem bratu ili sestri, a samim tim i dvostruki razlog da se oseća manje vrednim. Ovo osećanje može da ga prati ceo život, stoga zahteva povećanu pažnju roditelja, tj. razumevanje za detetove potrebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *