Jajnici su deo ženskog reproduktivnog sistema. Oni se nalaze u donjem stomaku sa obe strane materice. Žene imaju dva jajnika koja proizvode hormone estrogen i progesteron.

Ponekad se razvije formacija ispunjena tečnošću u jajniku koja se zove cista. Mnoge žene će razviti barem jednu cistu tokom svog života. U većini slučajeva, ciste su bezbolne i ne izazivaju simptome.

U retkim slučajevima, cista jajnika može da izazove ozbiljne probleme, tako da je najbolje proveriti stanje sa doktorom.

Funkcionalne ciste su najčešći tip. Funkcionalne ciste mogu biti folikularne ciste i ciste žutog tela (Luteinske ciste).

Tokom menstrualnog ciklusa žene, jajna ćelija raste u jednom od folikula koje se nalaze u jajnicima. U većini slučajeva, folikul pukne tokom ovulacije i oslobodi jajnu ćeliju.. Ali ako folikul ne pukne, tečnost unutar folikula može formirati cistu na jajnicima, što je najčešći uzrok stvaranja ciste.

Folikul se nakon oslobađanja jajne ćelije resorbuje. Ali ako se folikul koji je oslobodio jajnu ćelije ne resorbuje i otvor na folikulu se zatvori, dodatna tečnost može da se sakupi i ova akumulacija tečnosti izaziva stvaranje luteinske ciste. Ponekad može doći do pucanja krvnog suda i tada se krv može “izliti” u cistu kada se ona naziva hemoragična cista.

Druge vrste cisti jajnika uključuju:

Dermoidna cista (dermoid ili teratom jajnika) : Cistična izraslina na jajnicima koje mogu da sadrže kosu, mast i različito ostalo tkivo.

Cistadenom jajnika (Cystadenoma ovarii): cista koja ima svoju kapsulu unutar koje se akumulira tečnost (mogu se razviti i na spoljašnjoj površini jajnika).

Endometriotična cista (čokoladna cista) – Endometrijum (sluzokoža materice) koji normalno raste unutar materice, može razviti izvan materice i ukoliko se nađe u jajniku formiraju čokoladnu cistu.

Neke žene imaju stanje koje se naziva sindrom policističnih jajnika. To znači između ostalog da jajnici sadrže dosta malih cisti zbog čega mogu biti uvećani.

Simptomi ciste na jajniku

Najčešće, ciste na jajnicima ne izazivaju nikakve simptome. Međutim, simptomi mogu se pojaviti kako cista raste. Simptomi mogu uključivati:

 • Nadimanje stomaka
 • Bolna peristaltika creva
 • Bol u maloj karlici pre ili u toku menstrualnog ciklusa
 • Bolan seksualni odnos
 • Bol u donjem delu leđa ili butina
 • Osetljivost grudi
 • Mučnina i povraćanje
 • Ozbiljni simptomi ovarijalnih cisti koje zahtevaju hitnu medicinsku pažnju uključuju:
 • Jak ili oštar bol u karlici
 • Groznica
 • Slabost ili vrtoglavica
 • Ubrzano disanje

Ovi simptomi mogu ukazivati na rupturu ciste (pucanje ciste) ili torziju jajnika (uvrtanje jajnika). Obe komplikacije mogu imati ozbiljne posledice ukoliko se ne interveniše na vreme.

Ginekolog može da otkrije cistu na jajniku tokom rutinskog pregleda male karlice.

Najčešće se koristi ultrazvučni pregled (ultrazvuk) koji koristi visoko-frekventne zvučne talase za stvaranje slike vaših unutrašnjih organa. Ultrazvučni pregled će pomoći da se odredi veličina, lokacija, oblik i sastav ciste.

Zbog toga što će većina cisti nestati nakon nekoliko nedelja ili meseci, lekar verovatno neće odmah preporučiti plan lečenja. Umesto toga, verovatno će ponoviti ultrazvučni pregled za nekoliko nedelja ili meseci da se proveri stanje. Ako ne postoje promena ili ako dođe do povećanja veličine ciste, lekar može tražiti dodatne testove za određivanje drugih uzroka cisti.

Oni uključuju:

Test na trudnoću.

Hormonalni status: da proveri stanje sa hormonima – kao što su visok nivo estrogena ili progesterona.

Tumor markeri: skrining za rak jajnika

Neke od metoda lečenja jesu operativno lečenje, kojom se uklanja cista ako ne nestane sama ili ako nastavi da raste, a često i oralne kontraceptivne pilule da se zaustavi ovulacija i spreči razvoj novih cisti.

Kod žena u premenopauzi prognoza cisti jajnika je dobra. Većina cisti nestanu u roku od nekoliko meseci. Ponovljene ciste na jajnicima se mogu javiti kod žena u premenopauzi i žena sa disbalansom hormona.

Ako se ne leči, neki ciste mogu smanjiti plodnost. Ovo važi za endometriotične ciste i kod sindroma policističnih jajnika. Da bi se poboljšala plodnost, Vaš doktor može ukloniti ciste. Funkcionalne ciste ne utiču na plodnost.

U postmenopauzi Vaš doktor može preporučiti operaciju za uklanjanje ciste da bi ispitao svaku cistu ili rast koji se razvija na jajnicima posle menopauze. To je zato sto se rizik od razvijanja kancerogene ciste ili rak jajnika povećava posle menopauze. Neki lekari će preporučiti da se cista ukloni ako je veća od 5cm u prečniku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *